section

TLUMOČNICKO-DIDAKTICKÁ KONFERENCE SINOLOG IV
8.12.2023

8. prosince 2023 se na Konfuciově institutu v Praze konal čtvrtý ročník Tlumočnicko-didaktické konference Sinolog. Konference se uskutečnila v hybridní formě, tj. prezenčně na půdě Konfuciova institutu v Praze a online formou videokonference přes aplikaci Microsoft Teams.

Příspěvky, které na konferenci zazněly, byly zaměřeny na tlumočení a překlad a na didaktiku čínského jazyka. Mezi přednášejícími byli jak rodilí mluvčí z Číny, kteří přednášeli v čínštině, tak Čeští odborníci, kteří přednášeli v češtině.

Konference Sinolog, která se koná jednou za rok, je určena pro mladé vyučující, začínající tlumočníky, studenty a absolventy studijních programů čínská filologie, čínská studia, sinologie a studenty čínštiny z řad široké veřejnosti.

Účast na konferenci je podmíněna registrací a je zdarma

 

PROGRAM

08:30 – 09:00

příchod a přihlášení online účastníků konference

09:00 – 09:15

zahájení konference, seznámení s programem

09:15 – 10:15

Lucie Olivová: Úskalí literárního překladu: „Slivoň ve zlaté váze“

10:20 – 11:05 

Jiang Jinguo: Typické chyby při psaní a strategie učení pro začínající 
studenty čínštiny

11:05 – 11:25

přestávka

11:25 – 12:10

Jaroslav Dostál: Úskalí tlumočení a věci takzvaně nepřeložitelné

12:10 – 13:10

oběd

13:10 – 13:40

Hao Wenjun: Kurikulum čínštiny pro cizince (Konfuciova třída, VŠTE
v Českých Budějovicích)
Jiang Hui: Kurikulum čínštiny pro cizince (Konfuciův institut, VŠFS)

13:45 – 14:30

Zdeněk Chmelka: Vybrané termíny čínské medicíny a jejich uchopení
v českém jazyce 2

14:35 – 15:20 Renata Mirková: Výuka čínštiny online: tipy a triky
15:20 zakončení konference

Přednášející
 

doc. Lucie Olivová, Ph.D.

doc. Lucie Olivová, Ph.D.

Lucie Olivová vystudovala obecnou historii a čínštinu na Karlově univerzitě, další léta strávila na postgraduálním studiu v Pekingu, v Berkeley a v Taipei, se zaměřením na literaturu a umění pozdního císařství. Postupně přednášela na sinologii v Praze, Olomouci a Brně, nyní se věnuje výzkumu a literárním překladům.  


doc. Jiang Jinguo, Ph.D.

doc. Jiang Jinguo, Ph.D.

Pan Jiang Jinguo je absolventem Shanghai Normal University, kde získal doktorát z literatury. Je docentem na katedře humanitních studií a cizích jazyků na partnerské univerzitě Konfuciova institutu, China Jiliang University v Hangzhou. Věnuje se výzkumu a výuce čínské moderní literatury a kultury.

 

Hui Jiang, Ph.D.

Hui Jiang, Ph.D.

Pan Hui Jiang je absolventem Zhejiang Gongshang University, kde získal doktorát z ekonomie. Od roku 2005 se věnuje výuce a řízení studia na partnerské univerzitě Konfuciova institutu, China Jiliang University ve městě Hangzhou. Učí kurzy mezinárodního obchodu, financí a ekonomie. Od roku 2018 působí jako čínský ředitel Konfuciova institutu.
 

prof. Hao Wenjun

prof. Hao Wenjun

Čínská ředitelka Konfuciovy třídy na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Je docentkou na katedře obchodu a cizích jazyků na Shanghai University of International Business and Economics. Zaměřuje se na výzkum mezikulturní a obchodní komunikace.

 

Jaroslav Dostál

Jaroslav Dostál

Syn čínské matky a českého otce. Od dětství přirozeně bilingvní. Má studijní i pracovní zkušenosti z Číny. V rámci soukromých i pracovních cest navštívil většinu čínských provincií a regionů. V současné době se živí jako tlumočník a konzultant interkulturní komunikace.


 Zdeněk Chmelka, MAT

Zdeněk Chmelka, MAT

Absolvent dvou čínských univerzit s oborovým zaměřením Čínský jazyk, Výuka čínského jazyka pro nerodilé mluvčí (ShenyangNormal University, Xiamen University); lektor čínského jazyka; student tradiční čínské medicíny a čínských bojových umění. O svém pětiletém pobytu v Číně napsal a vydal knihu. Příležitostně tlumočí a pořádá přednášky o čínské kultuře.

 

Bc. Renata Mirková, MTCSOL

Bc. Renata Mirková, MTCSOL

Lektorka čínštiny a češtiny pro čínsky mluvící s mnohaletou zkušeností, spoluautorka učebnice čínštiny (LEDA, 2024) a tlumočnice čínštiny. Věnuje se online výuce od roku 2019 a má bohaté zkušenosti z Číny, kde strávila studijně i pracovně téměř pět let. Na sociálních sítích najdete její obsah o čínské kultuře pod uživatelským jménem @cinstinasrenatou.

 

ORGANIZÁTOŘI KONFERENCE

 

Konfuciův institut Praha

Konfuciův institut v Praze byl založen v listopadu 2018 jako společný projekt Vysoké školy finanční a správní a China Jiliang University v Hangzhou. Institut se věnuje prezenční i online výuce čínštiny jako cizího jazyka pro veřejnost, v rámci výuky čínštiny pořádá tlumočnické a didaktické konference se zaměřením na čínštinu. Dále nabízí kurzy kaligrafie, tušové malby a čajového obřadu. V rámci ekonomicko-podnikatelského think tanku pořádá semináře a vydává ekonomické analýzy prostřednictvím bulletinu.

Vysoká škola finanční a správní

Vysoká škola finanční a správní je soukromá univerzita s více než 20-letou tradicí. V denní a kombinované formě studia nabízí bakalářské i navazující magisterské akreditované studijní programy: Finance; Ekonomika a management; Právo v podnikání; Bezpečnostně právní studia; Kriminalistika a forenzní disciplíny; Marketingová komunikace; Aplikovaná informatika; Regionální rozvoj a veřejná správa.

PRO VÍCE INFORMACÍ NÁS KONTAKTUJTE

Mgr. Petra Maršálková 
email: konfucius@vsfs.cz
telefon: (+420) 770 165 000