section

TLUMOČNICKO-DIDAKTICKÁ KONFERENCE Sinolog I
21. - 22. 1. 2021

Koncem ledna 2021 organizoval Konfuciův institut v Praze první ročník konference SINOLOG s podnázvem Tlumočnicko-didaktická konference určenou odborníkům v oblasti tlumočení a překladů z/do čínštiny a lektorům čínského jazyka. Konferenci výrazně ovlivnila vládní protiepidemická nařízení, kvůli kterým probíhala ve dnech 21. – 22. 1. 2021 online formou videokonference přes aplikaci Microsoft Teams. 

Konference byla velmi úspěšná, přihlásilo se na ni 45 účastníků z řad mladých vyučujících i začínajících tlumočníků a studentů a absolventů studijních programů čínská filologie, čínská studia, nebo sinologie. Konferenci plánujeme pořádat každý rok vždy na různá témata spojená s čínskými studii, například tlumočení, didaktika, překlad, literatura apod. 

Nejvíce ohlasů získalo praktické tlumočnické cvičení, které vedla paní Tůmová s čínským lektorem Jiang Hui, na jehož základě plánujeme otevřít tlumočnický seminář, pro více informací klidněte ZDE.

Níže naleznete podrobnější informace a materiály ke stažení, podrobný program, soubor obsahující pět příspěvků z konference a prezentace. 

Sborník a prezentace z konference ke stažení:

PDF Sborník sinolog 2021, 1.1 MB

PDF Prezentace - Wang Xin, 2.1 MB

PDF Didaktika cizích jazyků - Lucie Gramelová, 2.1 MB

PROGRAM

Čtvrtek 21.1.2021 – Tlumočnická část

9:00 – 9:15 Přihlášení účastníků konference
9:15 – 9:30 Zahájení prvního dne zaměřeného na tlumočení a překlad
9:30 – 10:30 Martin Kříž: Interkulturní management, umění tlumočníka a sociální kapitál
Poznání limitů mezinárodní spolupráce, implementace efektivních motivačních schémat, získání a poskytování smysluplné zpětné vazby a optimální koordinace společných projektů.
10:30 – 11:30  Martin Kříž: Tlumočnické tipy zaměřené na češtinu-čínštinu
Příprava na tlumočení, tlumočnický zápis, praktické rady.
11:30 – 12:30 Přestávka
12:30 – 13:30 Natalie Tůmová: Praktické tlumočnické cvičení čeština-čínština
13:30 – 14:00 Diskuze

 

Pátek 22.1.2021 – Didaktická část

9:00 – 9:15 Přihlášení účastníků konference
9:15 – 9:30 Zahájení druhého dne zaměřeného na výuku cizích jazyků
9:30 – 11:00 Lucie Gramelová: Úvod do didaktiky cizích jazyků
V prvním bloku se podíváme na základní didaktické principy, řekneme si, jaké jsou dnes nejpoužívanější metody ve výuce a podíváme se i na dílčí témata jako je plánování hodiny nebo sledování pokroku.
11:00 – 12:30  Lucie Gramelová: Inovativní metody ve výuce cizích jazyků 
V druhém bloku se zaměříme na aplikace, online platformy a moderní didaktické postupy jako je například CLIL nebo flipped classroom.
12:30 – 13:30 Přestávka
13:30 – 14:30 Wang Xin a Sun Li: Praktické cvičení na online výuku čínštiny
14:30 – 15:00 Diskuze

 

PDF Leták - konference Sinolog 2021, 681 kB

Přednášející

Martin Kříž

 

Martin Kříž vystudoval VŠE, sinologii a překladatelství-tlumočnictví na Univerzitě Karlově. V současnosti působí jako konzultant společnosti www.china-consulting.cz, lektor a soudní tlumočník z jazyka čínského a ruského. Vyučuje také čínštinu střídavě na VŠE, ŠAVŠ, Open Gate a gymnaziu PORG. Pracuje také jako editor informačního a zpravodajského serveru o moderní Číně www.cinsky.cz. 

Natalie Tůmová


Natalie Tůmová vystudovala sinologii na FF UK v Praze. Během studia absolvovala stáže na National Taiwan Normal University, Beijing Culture and Language University a Beijing Normal University. Již během studia se začala věnovat výuce čínštiny, od svého návratu z Pekingu roku 2010 se pak soustavně věnuje tlumočení a překladům. 

Lucie Gramelová


Lucie Gramelová je jazyková lektorka a propagátorka moderních metod v jazykové výuce. Píše blog Jazykový koutek a je autorkou několika jazykových učebnic. 

Wang Xin


Wang Xin je lektorkou čínštiny na Konfuciově institutu v Praze, v roce 2010 absolvovala na Zhejiang University obor výuka čínštiny jako cizí jazyk. Má více než deset let zkušeností s výukou čínštiny, vyučuje hlavně intenzivní čínštinu, gramatiku, poslech, konverzaci, psaní čínských znaků, starověkou čínskou kulturu atd

Sun Li


Sun Li je lektorkou čínštiny na Konfuciově institutu v Praze, na univerzitě vyučuje od roku 2006 a má sedmileté zkušenosti s výukou čínštiny jako cizí jazyk pro cizince. Během posledních let vyučuje hlavně kurzy jako poslech, konverzace a intenzivní čínština.

Organizátoři konference

Konfuciův institut Praha

Konfuciův institut v Praze byl založen v listopadu 2018 jako společný projekt Vysoké školy finanční a správní a China Jiliang University v Hangzhou. Institut se věnuje prezenční i online výuce čínštiny jako cizího jazyka pro veřejnost, v rámci výuky čínštiny pořádá tlumočnické a didaktické konference se zaměřením na čínštinu. Dále nabízí kurzy kaligrafie, tušové malby a čajového obřadu. V rámci ekonomicko-podnikatelského think tanku pořádá semináře a vydává ekonomické analýzy prostřednictvím bulletinu.

Vysoká škola finanční a správní

Vysoká škola finanční a správní je soukromá univerzita s více než 20-letou tradicí. V denní a kombinované formě studia nabízí bakalářské i navazující magisterské akreditované studijní programy: Finance; Ekonomika a management; Právo v podnikání; Bezpečnostně právní studia; Kriminalistika a forenzní disciplíny; Marketingová komunikace; Aplikovaná informatika; Regionální rozvoj a veřejná správa.

PRO VÍCE INFORMACÍ NÁS KONTAKTUJTE

Mgr. Petra Maršálková 
email: konfucius@vsfs.cz
telefon: (+420) 770 165 000